"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;
aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;
aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;
dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Monday, December 22, 2014

22 Amalan Harian Yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah

Alhamdulillah, dapat ilmu yang dikongsi dalam group ukhwah bisnes saya. Ingin saya kongsikan disini untuk peringatan diri sendiri dan perkongsian ilmu untuk saham akhirat kita semua.


1. Solat Tahajud di waktu ¾ malam sekurang-kurangnya 2 rakaat & solat sunat Witir sekurang-kurangnya 1 rakaat sebelum masuk waktu Subuh- Tahajjud merupakan jalan orang-orang yang soleh, amalan para Nabi dan Wali-wali Allah yang terdahulu. Jangan ditinggalkan.

2. Selepas Subuh, zikir 300pagi {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}. Zikir sangat penting kerana semasa kedatangan DAJJAL hanya zikir sebagai sumber makanan dan minuman. Hanya orang yang benar-benar jaga zikir shj mempunyai sumber makanan dan minuman pada waktu itu. Selainnya akan mengikut DAJJAL untuk mendapat makanan dan minuman.

3. Kemudian bacalah surah Yasin- Allah janji segala hajatnya pada hari itu akan dipenuhi.

4. Kemudian selepas 26 min naik matahari, solat sunat Isyraq 4 rakaat- Allah janji akan menolong kamu menyempurnakan segala urusanmu pada hari itu.

5. Kemudian solat sunat Dhuha, boleh dilakukan bermula 20 minit selapas Isyraq (di antara jam 8-12 tghari). Nabi SAW bersabda: “Sesiapa mengerjakan solat Dhuha 2 rakaat, dia tidak tergolong di dalam golongan orang-orang yg lalai dan lupa.” Solat Dhuha juga memudahkan urusan dan memberkati rezeki.

6. Selepas solat Zohor, bacalah surah Ar-Rahman- Nabi SAW bersabda: “Segala sesuatu itu mempunyai mempelai, dan mempelai bagi Al-Quran adalah surah Ar-Rahman.” Surah Ar-Rahman menanam sifat syukur di dalam hati atas nikmat-nikmat Allah dan dengan amalan membaca Surah Ar-Rahman juga sangat baik untuk meningkatkan kecerdasan otak.

7. Selepas solat fardhu Asar, zikir 300 petang, {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}

8. Kemudian baca Surah An-Naba’ – Nabi SAW bersabda: “ Jika kamu tahu fadhilat dan besarnya pahala membaca surah An-Naba’, maka kamu akan berhenti daripada tugas-tugas kamu, lalu mempelajari surah tersebut dan mendekatkan diri kepada Allah dengan membacanya. Sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka yang mengamalkan membacanya selain dosa syirik.”

9. Selepas solat Maghrib, solat sunat Auwabin-Allah janji akan memberi keampunan terhadap dosa-dosa melainkan dosa syirik kepadaNya.

10. Kemudian bacalah surah Al-Waqiah-Allah janji sesiapa yang istiqamah mengamalkannya pada setiap malam, kebuluran & kemiskinan tidak akan menemuinya.

11. Selepas Isya’ bacalah surah Al-Mulk-Allah janji akan memelihara daripada azab kubur. Nabi SAW tidak akan tidur selagi tidak membaca surah Al-Mulk dan surah As-Sajdah.

12. Setiap malam bacalah Ayatul Kursi dan “Amanar-Rasul” hingga habis. Sangat-sangat penting untuk melindung diri daripada pengaruh syaitan dan kejahatan

13. Sebelum tidur, solat sunat Taubat dan tidur beradab seperti mana Nabi SAW tunjuk ajar.

14. Setiap malam apabila hendak tidur, Muhasabah diri, pohonlah keampunanmu kpd Allah diatas dosa-dosa dan bagi setiap amalan yang baik, nyatakan kesyukuranmu kepada Allah.

15. Sebelum tidur fikirkan dan renunglah(muqarabah) juga mengenai mati dan peristiwa-peristiwa selepas maut. Muqaraba adalah perlu untuk membentuk sifat Taqwa.

16. Setiap hari bacalah al-Quran (Tilawatul Quran) walaupun hanya satu ‘ain’. Latihan tilawah sangat memberi kesan kepada hati. Hati yang tidak ada al-Quran seumpama hati yang mati. Pembacaan Al-Quran janganlah ditinggalkan. Hak Al-Quran adalh perlu dikatamkan dua kali setiap tahun.

17. Setiap pagi Jumaat bacalah surah Al-Kahfi, kalau tak mampu habiskan seluruh surah, bacalah seberapa banyak yang boleh- Allah janji ‘cahaya’ di hari kiamat dan diampunkannya diantara dua Jumaat. Nabi SAW bersabda: ‘Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya drpd bawah kakinya hingga ke langit.’

18. Hendaklah hati & lidah sentiasa sibuk dengan berzikir didalam apa jua kegiatan sama ada berjalan, duduk atau bekerja. Berzikirlah ‘Lailahailallah’ sebagai amalan tetap dan berkekalan.

19. Puasa sunat Isnin & Khamis, juga puasa sunat pada hari-hari yang digalakkan dalam Islam. Untuk puasa-puasa sunat, mintalah keizinan daripada suami-suami kamu.

20. Cubalah sedaya-upaya berada dalam keadaan berwudhu’. Sabda Nabi SAW: ‘Wudhu’ adalah senjata orang-orang mukmin.’ Faedah wudhu’ sangat besar.

21. Tatkala Haid, jangan tinggalkan zikrullah. Meninggalkan zikir akan mengeraskan hati dan melayukan cahaya rohaniah bagi hati.

22. Tetaplah dengan usaha kamu melawan hawa nafsu. Jagalah mata, telinga, lidah dan hati. Mengumpat dan mengata-ngata orang lain adalah bencana yang sangat besar. Ia menghapuskan dan melenyapkan pahala dan kesan ibadat.


Amalkan sedikit demi sedikit yg mana mampu. Semoga kita dpt amal dan sampaikan. Amin



Wednesday, December 10, 2014

[Hidup Untuk Memberi] Reward November

Seronok bila mempunyai support group yang sangat positif. Setiap hari ada sahaja peringatan-peringatan & penambah baikan bukan sahaja dari segi bisnes, tapi yang lebih utama dalam meningkatkan produktiviti saham akhirat. Ini adalah salah satu #ShakleeEffect yang saya terima.

Saya mula memilih kawan dan orang di keliling saya sejak saya mengenali Shaklee. Saya baru sedar akan kepentingan memilih kawan, memilih bahan bacaan, waima memilih apa yang saya lihat dan dengar juga wajib. Bukan sebarangan terima. Tapis setiap perkara. Saya mula unfollow semua kawan-kawan yang bercas negatif. Mereka tetap 'friend' facebook, tapi cuma saya tidak dapat baca status mereka. Saya betul-betul cuba menjaga kolam jiwa saya.




Kawan-kawan yang baik mengingatkan saya untuk berzikir, solat di awal waktu, buat amalan sunnat seperti solat sunat taubat, tahajud & dhuha, sedekah dan sebagainya. Saya tidak katakan saya sudah mengamalkan setiap yang baik dalam amalan harian saya, tetapi sekurang-kurangnya 'cycle' saya sering mengingatkan saya kearah kebaikan. Saya rasa bersyukur ditemukan dengan kawan-kawan 'akhirat' ini.




Mereka bukanlah seorang yang benar-benar saya kenal. Even nama sebenar mereka pun saya tak tahu. Tapi itulah indahnya ukhwah berlandaskan islam. Semua kita bersaudara. Ingat mengingat tanpa prejudis. Kami tidak tahu kisah & peribadi masing-masing. Masih sedang kenal mengenali dalam ikatan bisnes ini. Bisnes itu juga sunnah bukan? Lebih mudah begitu untuk menerima & memberi teguran. Tiada istilah menghakimi dalam perhubungan ini. Siapa beri lebih, dia akan dapat lebih. Kan itu janji Allah.




Ohh ya, sejak mengenali mereka. Saya mula belajar untuk banyakkan memberi. Apa yang kita beri itulah milik kita yang sebenar-benarnya. Yang kita simpan, belum tentu jadi milik kita akhirnya. Siapa boleh jamin umur kita tidak tamat esok hari? Betul tak? Memberi juga bukan terhad dari segi material & wang sahaja. Ilmu & senyum itu sedekah. Banyak benda yang boleh diberi. Berkongsi status yang baik di facebook juga adalah satu kaedah untuk memberi. Memberi semata-mata kerana Allah adalah sangat manis. Kita tidak akan kecewa bila kita tidak dapat pulangannya dari manusia. Sebab redha & rahmat Allah itu yang lebih besar nilainya.

Dengan manusia kita memberi, dengan Allah kita meminta. Jangan lupa!

Berbalik pada tajuk utama, sebenarnya nak cerita pasal reward yang saya dapat hasil usaha 'tak-berapa-gigih' saya pada bulan lepas. Alhamdulillah, rezeki Allah itu adalah untuk orang yang berusaha. Nanny Shaklee saya bagi beberapa keping voucher Aeon dan Al-Mathurat. Mungkin saya belum istiqamah dalam mengamalkan Al-Mathurat. Peringatan kecil dari Allah barangkali. 



Ok, jom gigih berusaha dan tak putus-putus untuk meminta. Fighting untuk December!! Nak join group saya tak? Jomla.. :)





Tuesday, December 9, 2014

[Promosi Penghujung Tahun] Vitamin Cantik

Alhamdulillah, Shaklee buat Year End Sales pada penghujung 2014. Promosi 2 produk sekaligus kepada pencinta kecantikan dan pengguna setia Shaklee.



Promosi pertama ialah Sustained Release VITA-C Plus, vitamin C Shaklee yang murah berbanding pesaing-pesaing setarafnya di pasaran.

Kenapa Vitamin C Shaklee Berbeza dengan yang lain?

Shaklee Sustained Release Vita-C™ 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. Sustained Release Vita-C Plus mengandungi:

  • Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
  • Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah.


Dan kedua ialah Vita E Complex, Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

Kenapa Vitamin E Shaklee Berbeza dengan yang lain?

Dan yang istimewa tentang Vita-E Complex ini ialah ia diperkaya dengan GRAPE SEED EXTRACT yang menambahkan lagi khasiatnya.

  • Kebaikan kesihatan grape seed extract
  • Menyingkirkan radikal bebas
  • Mengurangkan radang (inflammatory)
  • Membantu kesihatan otak, kulit dan mata.
  • Membantu pengedaran mikro dan kardiovaskular.
  • Mencegah masalah kelenjar prostat
  • Melambatkan proses penuaan
  • Mengurangkan kedutan dan meningkatkan keanjalan kulit
  • Mencegah kesan negatif yang disebabkan oleh sinar ultraviolet
  • Membantu fungsi sistem saraf otak
  • Meningkatkan daya pertahanan




Setiap pembelian pada bulan ini akan saya hadiahkan dengan Pillbox yang besar & cantik. (selagi stok masih ada). .anda juga akan dimasukkan ke support group rahsia untuk berkongsi tips dan testimoni para pengguna Shaklee..anda juga akan mendapat konsultasi percuma sepanjang hayat. Insyallah. 

Jom beri peluang kepada diri anda untuk saya bantu anda agar tampil lebih cantik!




Berkongsi dari hati, untuk pelaburan kesihatan masa depan terbaik.


Monday, December 8, 2014

[Testimoni Set Menyusu Eksklusif] Pertama Kali Buat Testimoni Sendiri

Alhamdulillah, akhirnya saya sendiri berani untuk membuat testimoni sendiri selepas mendapat galakkan dari group support Jutawan. Saya memang dah lama merasai sendiri kehebatan Shaklee dengan perubahan-perubahan kecil pada tubuh badan saya. Tapi cuma belum berani berkongsi dengan semua.

Sebabnya semua perubahan-perubahan yang saya alami ialah lebih kepada perubahan dalaman. Tidak terpamer di wajah (pada sangkaan saya). Saya sendiri memang tiada masalah pada kulit muka sebelum mengambil Shaklee, cuma agak kusam dan sedikit pigmentasi (takde masalah la sangat). Jadi saya rasa, tiada gambar testimoni yang sesuai untuk dikongsi. Takkan nak kongsi gambar tumit yang bebas rekahan & stretch mark di perut yang semakin pudar pulak kan..aurat tuhhh..hehe

Diasak dengan galakkan dari Kak Cery (PM Jutawan), saya mula menggali gambar-gambar lama yang saya rasa sesuai untuk dibuat testimoni. Taknak la orang cakap, yang lama gambar kat tempat gelap. Yang baru gambar kat tempat cerah. Memang la nampak cerah dan glow kan!..hahaha..(sebab saya sendiri selalu tengok testimoni macam ni)

Cari punya cari, korek punya korek. Jumpa gambar lama menggunakan dslr kamera. Tanpa edit dan filter, saya letak sebelah gambar baru yang saya ambil beberapa bulan yang lalu. Susah juga nak cari gambar baru yang agak sesuai. Banyak gambar yang tidak fokus pada wajah, sebab saya agak jarang ber'selfie. Ibu anak 2 ni sudah menjadi agak pemalu apabila umur semakin meningkat...hehe..taknak juga letak gambar yang di 'zoom' dan pecah seribu..saya mahukan yang terbaik untuk testimoni yang satu ini..

Akhirnya, inilah hasilnya..tadaaaaa


Saya berkenalan dengan Shaklee melalui Set Eksklusif Breastfeeding. Saya pernah story kisah jatuh cinta saya disini. Sebenarnya saya mula menggunakan Shaklee pada tahun 2012 selepas berpantang melahirkan Aqeela, tapi sebab tiada gambar pada waktu tu. Saya pilih gambar tahun 2011 semasa Aniq masih kecil. Saya sanggup mengeluarkan modal yang agak besar untuk Set Lengkap Penyusuan supaya saya tidak berhenti memberikan susu ibu kepada Aqeela seperti pengalaman pertama saya dengan Aniq. (Pada saya modalnya tidak la terlalu besar berbanding harga dapat memberikan susu yang terbaik buat anak saya)

Kini saya adalah salah seorang pengguna setia Shaklee yang telah hampir 2 tahun menjadi SID (Shaklee Independent Distributor). Walaupun anak saya sudah berhenti menyusu badan (Aqeela sudah 2 tahun lebih), saya masih setia dengan Shaklee sebab banyak manfaat yang saya dapat hasil kesetiaan saya ini.

Oh ya, ada yang bertanya tentang set yang saya ambil. Ini adalah set permulaan yang saya laburkan untuk memberikan yang terbaik untuk anak saya. Bukan milk booster semata-mata. Susu juga lebih berkualiti. Insyallah.




Bagaimana dengan anda? Adakah anda mempunyai suplemen/makan tambahan kegemaran yang menjadi rutin harian anda? Makanan yang baik/suplemen akan memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan tubuh badan anda. Anda perlu bersabar dan bersederhana dalam setiap perkara. Sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari mengubati. Bak kata kawan baik saya Hana yang pernah menghidap SLE, "Jika anda fikir kesihatan itu mahal, rasailah kesakitan".

Jom sertai saya bersama-sama merasai kamanisan hasil berShaklee. #iHeartShakleeEffect



Tuesday, November 25, 2014

[Aniq: 3y 9mos] Rahsia Aniq Kekal Fokus

Alhamdulillah, Aniq dah menginjak umur 3 tahun 9 bulan pada 21 haribulan haritu. Dah lama tak countdown umur dan catat perkembangan terkini anak-anak. Sejak akhir-akhir ini, saya mula konsisten berikan Aniq & Aqeela Omega Guard, disamping suplemen lain seperti Mealshakes dan VCO.

Aniq mula menunjukkan perubahan yang sangat baik dalam aktiviti menulis mahupun mewarna. Kalau dulu Aniq memang akan refuse untuk mewarna. Dia lebih rela saya warnakan gambar supaya nampak cantik dan tidak comot macam hasil kerjaya. Kalau saya suruh dia pegang pensel warna sekali pun, dia akan pegang sambil dibantu tangan saya untuk menggerakkan tangannya. Sama juga dengan aktiviti mengikut garisan putus-putus. Aniq akan merengek supaya saya 'membantu' tangannya untuk menulis.

Saya mula perasan waktu kami menginap di hotel sewaktu perlawanan JDT vs Tok Gajah bulan lepas. Waktu incik asben tinggalkan saya dan anak-anak di hotel (dia pergi tgk bola dengan geng2 jdt di stadium bukit jalil), Aniq mula berani mengikut garisan titik-titik dalam buku aktiviti yang saya bawa untuk mengisi masa lapang mereka. Pada mulanya, Aniq masih meminta saya membantu tangannya menulis, kemudian saya telah memberi semangat dan akhirnya dia berani menulis sediri. Saya sangat bangga dengan pencapaian Aniq walaupun ia secara relatifnya adalah kecil. At least, perkembangan Aniq telah saya pantau dan catat.

Aniq mula berani menulis ikut garisan putus-putus


Kemudian bila balik kerumah, dia mula menunjukkan minat dia mawarna, habis semua buku-buku warna yang saya pernah beli sebelum ini di keluarkannya. Kalau dulu, nak ajak mewarna, tak sampai 5 minit je dia dah ajak main benda lain. Memang kurang fokus dan cepat bosan.

Abang sibuk mewarna, adik sibuk bercerita..hihi

Dan minggu lepas di rumah mertua saya. amat mengkagumkan, bila Aniq boleh fokus mewarna satu poster ultraman (coloring book anak buah saya, Ammar) hampir 1 jam. (Tiada gambar yang saya ambil pada waktu tersebut). Masya Allah.. Subhanallah.. Alhamdulillah.. ia adalah perkembangan yang amat saya syukuri. Bukan niat untuk membangga dengan perkembangan anak saya, tapi ingin berkongsi dengan semua rasa kesyukuran yang amat sangat dengan perkembangan Aniq. Mungkin usaha memberi Aniq & Aqeela suplemen adalah salah satu ikhtiar saya untuk memastikan yang terbaik buat amanah Allah ini.

Aqeela sibuk dengan permainan

Aniq beberapa kali menukar posisi untuk mewarna dengan lebih selesa...memang cukup fokus!


Itu sahaja yang ingin saya kongsikan kali ini. Semoga anda semua mendapat manfaat dari apa yang saya kongsikan. Harapan saya anak-anak anda semua juga membesar menjadi anak soleh & solehah yang sentiasa mendoakan ibu & bapanya. InsyaAllah.





**Untuk catatan buat pembacaan dimasa hadapan, Aniq dan Aqeela sudah tiada penjaga di rumah, pengasuhnya dah tamat kontrak pada hujung bulan 10 yang lalu. Ibu Aniq tengah cuba menyesuaikan diri dengan beban tugas yang baru disamping beban emosi yang kian bertambah akibat berjauhan dengan suami dah hampir 4 tahun..huhuhu..no complaint, cuma mencatat hal-hal yang berlaku dalam kehidupan seharian...supaya bila Aniq & Aqeela baca kisah ni 10 tahun lagi, diorang mungkin akan hargai kesungguhan ibunya untuk memberikan yang terbaik kepada mereka.




Saturday, November 15, 2014

Tips Otak Genius #2: Anak Ayah

Kali ni saya share tips yang kedua untuk merangsang IQ tinggi kepada anak-anak.

Biasanya ibu akan menjadi orang yang paling sibuk sekali apabila anak menghadapi ujian persekolahan. Ibu akan seboleh mungkin membantu anak ketika belajar kerana mahu si kecil mendapat keputusan cemerlang. Tetapi hakikatnya peranan ayah tidak kurang penting dalam mendampingi anak belajar.

Bimbingan terus daripada ayah dalam proses pembelajaran dapat memberi kesan positif pada perkembangan fizikal, kognitif, emosi dan sikap anak. Anak sememangnya mencari keselesaan daripada seorang ibu, namun ia tetap memerlukan interaksi yang intensif dengan ayah.

Ada sebuah kajian yang dilakukan oleh University Oxford menunjukkan bahawa ada kaitan antara perhubungan rapat ayah dan anak dan pencapaian akademiknya di sekolah. Dikatakan anak yang banyak berinteraksi dengan ayah mempunyai IQ lebih tinggi berbanding anak yang kurang berinteraksi dengan ayahnya.

Bahkan, mereka juga memiliki kemampuan berbahasa dan kognitif yang lebih baik. Kajian lain juga mendapati anak yang dididik dengan sempurna oleh ayah mempunyai kurang masalah di sekolah dan apabila meningkat dewasa.

Maka jelaslah bahawa ayah mempunyai peranan penting dalam kemampuan akademik anak. Oleh itu ibu dan ayah perlu saling bekerjasama membahagi tugas untuk membimbing si kecil menghadapi ujian.

Ayah bukan sekadar membantu anak mengulang kaji pelajaran tetapi menyiapkan mental si kecil agar lebih yakin untuk menghadapi ujian tersebut. Karektor ayah yang berbeza dengan ibu tentu dapat mencipta corak pembelajaran yang berbeza berbanding ibu. Ciptakan suasana ceria dan menyeronokkan agar anak lebih bersemangat untuk belajar.

Mungkin anda berdua boleh bermain kuiz mengenai pelajaran yang dipelajari berbanding sekadar membaca yang tentu boleh membosankan si kecil. Pelbagai kreativiti boleh dicipta bagi menimbulkan suasana menyeronokkan semasa belajar. Jelas sekali interaksi ayah memainkan peranan penting dalam membantu pencapaian positif si anak di sekolah.

Kredit & sumber dari sini 

Anak ayah



Notakaki: Hurmmm, lepas ni akan berusaha dengan lebih bersungguh-sungguh untuk merialisasikan impian saya dan encik husband untuk duduk bersama-sama. Semua kerana amanah dari Allah yang kami pikul dalam membesarkan anak-anak. Mengharap doa yang terbaik dari kalian yang sudi baca dan singgah di blog saya ini. Terima kasih.

Friday, November 14, 2014

Tips Otak Genius #1: Hafiz Quran

Sempena promosi #OmegaGuard bulan ni, saya teruja nak kongsi dengan semua tentang pelbagai tips untuk kecerdasan otak atau minda kita. MasyaAllah, otak kita adalah satu ciptaan Allah yang paling bermanfaat pada kehidupan kita. Kita wajib bersyukur bila diberikan otak yang sihat dan mampu berfikir dengan baik. Alhamdulillah.

Tips ini saya dapat dari perkongsian rakan-rakan Shaklee saya dalam secret group kami. Siapa kata group Shaklee kami hanya bincang pasal suplemen sahaja. Banyak yang saya dapat dari group ni, sampai group lain pun saya dah unfollow. Saya seronok bila berada di dalam group yang sokong menyokong ke arah kebaikan dunia & akhirat. Dan bukan sekadar dunia semata..(group lain sekali sekala ok la, tapi kalau selalu...bosan juga saya. Terus saya unfollow..hehe)..mungkin kerana saya rasa waktu saya sekarang sangat berharga dan saya tidak mahu mengsia-siakan dengan perkara yang kurang bermanfaat.

Ok la, panjang pulak mukadimah entri kali ni..mungkin melepas gian sebab dah lama tak update. Ni la perkongsian yang saya dapat. Harap bermanfaat..


Sejak dulu saya selalu dengar kawan-kawan yang hantar anak ke tahfiz sejak kecil, kemudian selepas menjadi hafiz Quran, mereka hantar anak tu ambil SPM, selalunya mesti keputusannya cemerlang...


Padahal yang sekolah akademik sejak kecil, tak semua sehebat tu...

Begitu juga para ulama terdahulu, kita sering baca kisah hebat mereka menghafal ratusan ribu hadith dan sebagainya....

Dan menjadi hafiz Al-Quran pada zaman ulama silam merupakan sesuatu yang terlampau biasa sehinggakan orang yang tidak hafiz Al-Quran pula dianggap sesuatu yang aneh dan aib.


Jadi saya terfikir, apa rahsia mereka?

Saya mulanya hanya beriman bahawa asbab keberkatan mereka menjadi hafiz Al-Quranlah Allah bantu mereka walaupun dalam pelajaran akademik...

Tapi selepas lama mengkaji, memerhati dan bertanya kepada para ulama serta saintis, saya dapati satu conclusion yang saya kira agak baik.

Rahsianya terletak kepada pembacaan Al-Quran itu sendiri...

Melazimi membaca Al-Quran dengan istiqamah akan "melajukan" otak kita....

Kata-kata itu saya dapati dari guru-guru saya... walaupun mulanya saya tak berapa faham...

Tapi apabila saya mula amati pembacaan Al-Quran saya, memang benar, otak kita perlu bertindak dengan pantas untuk mengawal seluruh aktiviti pembacaan Al-Quran yang lancar...

Sekiranya otak saya lambat berfungsi, maka pembacaan saya akan menjadi tergagap-gagap dan tersekat-sekat.

Hal ini saya fahami ketika saya masih sekolah menengah di MRSM dahulu, guru Biologi saya ketika itu menceritakan tentang otak dan dia juga menyebutkan tentang pembacaan Al-Quran dapat mengaktifkan banyak sel-sel otak tanpa perlu minum susu Anmum Essential....


Bagaimana ia berlaku?

Ok, logika dan saintifiknya begini...

Bila kita buka mushaf Al-Quran dan mula melihat ayat-ayat Al-Quran...

Kita akan buka mulut untuk membaca, dan ketika itu otak kita dengan lajunya memproses data berkenaan Al-Quran itu, misalnya huruf apa yang terpapar, bunyinya macam mana, makhrajnya dimana, jika ia bersambung dengan huruf lain, bagaimana tajwidnya, harus dibaca panjang, pendek, jelas, dengung, isymam atau imalah dan sebagainya...

Apatah lagi ia perlu dibaca dari kanan ke kiri, berbeza dengan kebiasaan kita membaca dari kiri ke kanan...

Dalam masa yang sama, mulut kita perlu mula bergerak untuk bunyikan ia. Bermakna, otak kita perlu buat keputusan dengan segera bagaimanakah cara bacaannya!

Berbeza dengan baca surat khabar atau buku dengan bahasa Melayu atau Inggeris, otak kita tak perlu susah-susah buat keputusan sebab hukum bunyinya tidak banyak berbanding membaca Al-Quran yang hukum bunyinya terlampau banyak. (melainkan kita baca Al-Quran tanpa tajwid dan tanpa tartil).

Dan yang menariknya, bila mulut kita masih membaca perkataan Al-Quran yang pertama, mata kita sudah pun melihat kepada perkataan kedua dan mula memproses data sekali lagi secepat mungkin untuk pembacaan yang lancar.

Jadi ketika membaca Al-Quran, otak kita perlu bekerja dengan sangat laju. Data yang dihantar-diterima otak bergerak sepantas kilat untuk menghasil aktiviti bacaan di lidah, dan mata yang memandang kepada mushaf tersebut.

Jadi apabila seseorang itu membaca Al-Quran sambil melihat mushaf (naskhah Al-Quran) dengan lancar dan cantik lengkap dengan tajwid dan tartilnya, itu bermakna otaknya sedang bergerak dengan sangat laju.

Dan yang lebih menarik, bilamana Al-Quran dialunkan, tentu ianya bernada indah tanpa kita sedar. Padahal kalau kita baca buku selain quran, tak pulak jadi macam tu.

Jadi nada indah beralun yang keluar ketika quran dibaca tu menjadi terapi telinga yang sekaligus menghantar terapi tu ke otak dan merehatkan seluruh badan kita.

Jadi, walaupun otak bergerak laju semasa membaca quran, nada yang indah tu membawa kita ke situasi badan yang rileks dan tenang menyebabkan kita tidak penat.

Berbeza kalau kita gunakan otak untuk perkara lain, misalnya nak selesaikan soalan Add Math. Kadar tenaga otak yang digunakan sangat tinggi, dan lepas selesai dijawab, kita terasa sangat penat. Sedangkan badan kita tak bergerak pun. Penat tu berlaku sebab otak kita yang penat.



Anak pintar saya..Insyaallah


P/s: Lebih-lebih lagi kalau kita ambil OMEGA GUARD SHAKLEE, kompem fungsi otak kita berada dalam keadaan optimum. Jom baca dan didik anak-anak kita dengan Al-Quran!


Monday, November 3, 2014

Promosi Omega Guard Shaklee

Alhamdulilllah, pejam celik pejam celik dah nak sampai ke penghujung tahun 2014. Bulan November pun sudah masuk 4 hari. Baru berkesempatan mengupdate blog setelah beberapa hari bercuti & recharge bersama keluarga. Rasa kejap sangat berlalu tahun ni.

Pada bulan November 2014 ni, Shaklee memilih Omega Guard sebagai produk promosi bulanan. Saya sangat suka dengan promosi ni memandangkan Omega Guard adalah produk wajib seisi keluarga saya. Memang wajib borong untuk simpanan sendiri. Almaklumlah, harga memang betul-betul jimat.

Saya memang suka Omega Guard, anda boleh baca sendiri tentang perkongsian saya mengenai Omega Guard pada link ini..bulan ni juga saya akan berkongsi tentang pelbagai faedah, testimoni pengguna dari pelbagai peringkat umur, dan kajian-kajian penyelidikan bagi produk ini. Ohh, sangat teruja untuk berkongsi kelebihan Omega guard dengan semua. Kan benda baik wajib dikongsi!




Harga biasa RM136 sebotol. Faedah berganda jika beli 1set yakni beli 6 percuma 1 anda akan dapat:

  • Keahlian percuma seumur hidup
  • Cash back bonus pada 15.12.14
  • Diskaun 20-30% bagi semua produk shaklee
  • Group sokongan di facebook.
  • Konsultasi selepas pembelian
  • Pembelian omega juga mengikut harga ahli

Jika ingin dapatkan sebotol dengan harga promosi pun boleh. Jangan segan silu untuk menghubungi saya. Saya sedia memberikan perkhidmatan terbaik kepada anda.




Berkongsi dari hati, untuk pelaburan kesihatan masa depan terbaik.














Monday, October 20, 2014

Penjual Shaklee Kemaruk ESP

Hehe, tajuk entri tak cukup kontroversi ke? Yup, memang kemaruk sangat dengan ESP ni..mana tak nye? Sebab kami-kami dah rasai sendiri kehebatan ESP Shaklee. Macam-macam cara pembenci ESP cuba nak provoke kami dengan keburukan ESP, tapi kami tetap teguh tegar sukaaaaaaaaaa gilerrrrr kat ESP. Dah jatuh cinta habis dah. Betul, bukan main-main punya cinta. Bak kata orang, tak kenal maka tak cinta. Kalau stakat baru minum setong ESP, tu pun dekat setahun baru nak perabih agak payah la nak jatuh cinta..yer dak?



Saya pun camtu gak dulu...tak berapa nak jatuh cinta sangat ngan ESP, kengkunun takut gak kan pasal agenda yahudi..yela, ESP is Soy Protein Isolate Powder. Diorang dok agung sangat soya ni, apehal kan. Cewah, gitu pandangan ikhlas saya pada ESP dulu..huhu..tapi saya beli gak la, sebab dah dalam Set Menyusu Lengkap ada ESP. Tapi minum gitu-gitu jela, dan tak perasan pun perubahan yang saya alami selain dari membanyakkan susu badan.

Pada entri kali ni saya taknak cerita tentang kelebihan ESP dari segi saintifik dan kajian. Ataupun beza soya ESP dengan soya lain yang terdapat di pasaran yang pernah saya cerita disini. Harini saya nak cerita sequel (susunan) kenapa saya boleh kemaruk dengan ESP ni.




Perkara pertama yang buat saya jatuh cinta dengan ESP ialah menyebabkan saya tak payah bangun malam banyak kali lagi sebab susu saya pekat macam yang saya share pada testimoni fai (nenny shaklee saya) disini. Seriously susu saya memang nampak perubahan dari yang sebelum saya kenal ESP. Warna nya gelap dan macam hijau sikit (bila beku).

Eh, apa kaitan pulak susu pekat & bangun malam?..hehe..ibu-ibu menyusu badan je paham pengalaman ni. Susu saya menjadi banyak sampai baju basah masa saya tidur. Bila susu banyak dan pekat, anak saya akan kenyang..sekaligus dia takdela bangun 2 3 kali sepanjang malam untuk menyusu. Kompem pengsan kekenyangan menjilat bibir...yummie. Satu lagi, saya sendiri tak bangun malam akibat kelaparan menyusukan si kecik macam saya ceritakan pada entri saya disini. Ok, paham tak kesinambungannya?





Pastu kan, ibu-ibu menyusu ni...memang kuat makan. Saya masa menyusukan aqeela sepenuhnya, makan memang macam 'bela hantu' orang opis saya kata. Haha..seyes asik lapar jer..breakfast mengalahkan 'King' dah..pastu antara selang waktu nak ke tengahari, mesti cari kudapan punya. Pukul 12 dah meroyan lapar lagi menggigil nak tunggu lunch. Betul...tak reka cerita tau! Bayangkan, sambil beli nasi berlauk untuk makan tengahari, saya mesti akan beli makanan sampingan lain macam burger ayam special ke..ataupun laksa untuk makan petang..fuhh, bukan buah-buahan mahupun goreng pisang pencuci mulut hokey. Seram orang opis tengok saya makan, saya pun seram tengok diri sendiri makan.hahahaha..




Alhamdulillah, ESP dapat bantu saya kawal rasa lapar. Kadang-kadang takut gak kalau badan meng'gemuk sebab mengketedarah tak kira waktu. ESP tidak menggemukkan. Bila ambil ESP, perut jadi penuh..rasa lapar kurang. Dalam masa yang sama tetap mengekalkan kuantiti susu yang saya pump. Kolestrol juga rendah, tak perlu takut untuk makan apabila lapar lagi. Kalau tak, nak makan telur goreng tengah malam pun seram juga kalau kira kolestrolnya. ESP sendiri mempunyai indeks glesemik yang rendah, dimana ia akan melepaskan tenaga sedikit demi sedikit dan amat baik diambil oleh mereka yang menghidap diabetes. Apa itu indeks glisemik yer? Meh baca apa yang diterangkan pada gambar dibawah.




ESP juga bukan sekadar protein, kandungan ESP juga turut disertakan vitamin-vitamin lain seperti Vitamin B, Asid Amino, Kalsium & Iron. Kelebihan lain selain dari itu, kulit kaki saya yang merekah teruk dari zaman students dulu pun dah lembut kemerah-merahan okey. Yelah, zaman student mana mampu nak pakai losyen bagai. Bila dah kerja, tak berapa nak rajin pulak..(haha, saya memang malas bab losyen-losyen ni).





Stretch mark di perut selepas melahirkan juga turut pudar (belum hilang sepenuhnya) dengan mengamalkan ESP dan vitamin-vitamin Shaklee yang lain. Untuk kulit pula, tak usah cerita la..lebih moist dan cerah berbanding sebelum ini. Mungkin anda boleh google pelbagai testimoni kecantikan selepas mengamalkan ESP dalam tempoh masa tertentu. Bukan hangat-hangat taik ayam, baru minum satu canister terus komplen dengan SID Shaklee, ESP ni tak best. Upss..

Itu jela coretan saya pada hari ini. Yang baik kita sebar dan kongsikan supaya dapat dimanfaatkan untuk semua. InsyaAllah. Yang penting kita berusaha mengamalkan diet pemakanan yang seimbang dan sederhana dari segala hal. Itu memang telah diajar dalam agama islam kita sendiri. Istiqamah dan tidak berlebih-lebih dalam setiap sesuatu.

Pastikan anda mendapatkan nasihat dari SID yang benar-benar menjaga kebajikan anda sekiranya ingin mengambil setiap jenis suplemen tidak kira dari Shaklee atau yang lain.




Ohh ya, Promosi Oktober 2014 masih berbaki 2 minggu. Beli 6 tong ESP, percuma 1. Jadi kami pengguna tegar ESP memang takkan lepas peluang untuk borong ESP sebab harga memang betul-betul jimat. Lagipun tarikh luputnya adalah pada Januari 2016. Kurang-kurang pun kami akan buat stok sorang 2 tong. Jika ada di kalangan pembaca yang teringin nak cuba ESP, dan nak dapat harga promosi ini. Jomla pm saya, saya akan jelaskan bagaimana. InsyaAllah saya akan bantu anda dapatkan ESP pada harga terbaik.




Berkongsi dari hati, untuk pelaburan kesihatan masa depan terbaik.






Saturday, October 18, 2014

Rahsia Anak Bijak Dengan Omega 3


DHA Tingkatkan Fungsi Otak Bayi

Sangat penting memberi pendedahan kepada kanak-kanak pelbagai bentuk persekitaran pembelajaran untuk perkembangan mental yang optimum.

Pemberian nutrisi yang betul dan mencukupi juga perlu dalam memaksimumkan perkembangan otak kanak-kanak bermula dari tahun awal.

Asid Docosahexaenoic (DHA) adalah asid lemak omega-3 yang penting untuk perkembangan sistem saraf dan keupayaan penglihatan visual untuk fungsi otak yang baik walaupun di kalangan orang dewasa.

DHA adalah komponen struktur utama dan asid lemak omega-3 paling banyak dalam otak dan retina serta berperanan meningkatkan hubungan neuron dan transmisi maklumat untuk daya ingatan dan pembelajaran lebih baik.




DHA adalah komponen struktur yang utama dan juga asid lemak omega-3.

Apabila seorang kanak-kanak menerima tahap DHA mencukupi dan bersama nutrien otak lain yang penting serta stimulasi pemupukan perkembangan, ia boleh membantu dalam membentuk perkembangan empat ciri-ciri genius.

Visual penglihatan lebih tajam untuk pembelajaran lebih cepat dan perkembangan intelektual lebih tinggi mendorong keupayaan lebih baik dalam pembelajaran dan ingatan.

Kemahiran penyelesaian masalah lebih baik berpunca daripada daya tumpuan, daya ingatan dan keupayaan untuk melaksanakan aplikasi. Kemahiran bahasa lebih pantas satu asas penting untuk pendidikan masa depan.

Menurut Pengarah Institut Pengajian Jangka Hayat Schiefelbusch, Amerika Syarikat, Profesor Dr John Colombo, otak manusia mengandungi hampir 60 peratus lemak dan asid lemak antara molekul paling penting yang menentukan kemampuan dan kebolehan otak untuk berfungsi.

“DHA adalah asid lemak politaktepu (PUFA) yang penting. DHA juga asid lemak omega-3 paling banyak di dalam otak dan retina merangkumi 40 peratus PUFA di dalam otak dan 60 peratus PUFA dalam retina. Manakala 50 peratus daripada berat membran plasma neuron adalah DHA.

“Sebagai satu komponen struktur bagi sistem saraf utama, DHA berfungsi meningkatkan keutuhan membran neuron dan transmisi isyarat selepas rangsangan.
“Selain berperanan penting dalam pembentukan struktur otak, DHA terbabit dalam biosintesis neurotransmitter (catecholamines).

“Kuantiti DHA tertinggi boleh diperoleh dalam bahagian kawalan motor otak yang memainkan peranan utama dalam memori, perkembangan sosial dan kelakuan,” katanya.

Beliau yang juga tenaga pengajar di Jabatan Psikologi, Universiti Kansas, Amerika Syarikat ditemui di ibu negara sempena Ekspo Minda anjuran Mead Johnson Nurtition (M) Sdn Bhd pada 1 hingga 4 November lalu di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Katanya, 80 peratus daripada pertumbuhan dan perkembangan otak berlaku dalam 1,365 hari pertama dalam hidup iaitu bermula dari dalam rahim ibu sehingga usia tiga tahun.

Hasil kajian yang meyakinkan menunjukkan hubungan DHA dengan perkembangan cerebral yang cepat ketika dalam kandungan sehingga usia beberapa tahun selepas lahir.

Kajian saintifik menunjukkan DHA adalah komponen penting untuk menggalakkan pembentukan otak, di mana penglihatan visual dan perkembangan mental nampaknya bertambah baik dengan pengambilan makanan tambahan DHA.

“Perpindahan DHA daripada darah ibu ke dalam uri adalah paling laju berbanding asid lemak lain. Justeru, kadar DHA bayi dua kali lebih tinggi daripada si ibu.

“Jika kadar DHA ibu adalah rendah, DHA boleh juga diperoleh daripada punca paling banyak dalam badan ibu iaitu otak,” katanya.

Pertumbuhan otak paling cepat berlaku dalam tahun pertama bayi apabila otak bayi membesar tiga kali ganda saiz asal pada usianya masuk satu tahun. DHA merangkumi 10 hingga 15 peratus berat cerebral cortex seorang bayi.

Bagi bayi yang membesar, kadar DHA lebih tinggi sangat diperlukan untuk pembesaran sel neuron berbanding struktur otak lain.

Komposisi membran dalam sel neuron sentiasa mengalami proses pembinaan dan boleh berubah secara drastik jika wujud perubahan dalam pemakanan.

“Ini terbukti apabila asid lemak yang lain mendatar ketika kelahiran, tahap DHA pula berkembang dua kali ganda, terutama ketika tempoh pertumbuhan pesat set saraf iaitu sewaktu pertumbuhan pesat otak.

“DHA tidak boleh dihasilkan oleh badan dan mesti diperoleh daripada sumber pemakanan,” katanya.

Beliau bekerjasama dengan rakan setugas, Dr Susan Carlson dan Dr Kathleen Gustafson, masing-masing pakar dalam bidang nutrisi dan diet serta pakar neurologi di Universiti Kansas, bagi menyelidik kesan pemakanan tambahan rangkaian panjang asid lemak politaktepu (LCPUFA) selepas lahir dan kajian itu dinamakan DIAMOND bagi memahami dengan lebih mendalam mengenai kesan DHA dalam perkembangan kognitif dan intelektual.

Katanya, kajian klinikal DIAMOND ke atas nutrien pemakanan tambahan DHA dalam formula nutrisi awal kanak-kanak pada peringkat selepas lahir menunjukkan kesan positif jangka panjang ke atas perkembangan kanak-kanak.

“Kami mengadakan ujian klinikal ‘double-blinded’ secara rambang dan terkawal yang direka untuk mengkaji tindak balas dos DHA dalam formula nutrisi awal kanak-kanak.

“Sebanyak 343 kanak-kanak diberikan empat formula mengandungi jumlah nutrien sama kecuali kandungan PUFA. Semua empat formula ditambahkan DHA juga diberikan asid arachidonic (ARA) sebanyak 0.64 peratus.

“Kumpulan yang dikawal menerima DHA sebanyak sifar peratus dalam formula mereka, satu menerima DHA 0.32 peratus, satu lagi menerima DHA 0.64 peratus dan yang keempat menerima DHA 0.96 peratus,” katanya.

Dr Colombo berkata, kajian itu mengukur tahap ketajaman penglihatan Visual Evoked Potential (VEP) dengan mengukur corak gelombang otak yang terbentuk oleh stimuli penglihatan yang dipaparkan dengan laju.

Corak itu menjadi lebih jelas sehingga gelombang otak yang dicetuskan menghilang dan ini dianggap sebagai titik akhir penentuan ketajaman tahap penglihatan.

“Kajian klinikal DIAMOND mendapati kanak-kanak yang diberi formula tidak mengandungi DHA mencapai tahap potensi ketajaman penglihatan lebih rendah dalam tempoh 12 bulan berbanding kanak-kanak yang menerima formula tambahan DHA.

“Bagaimanapun, tiada kesan perbezaan ketara pada ketajaman penglihatan di antara tiga kelompok responden dengan sukatan tambahan DHA berbeza dan dengan kadar DHA 0.32 peratus secara umumnya mencukupi untuk memberi kesan positif. Ini mungkin disebabkan kedua-dua DHA dan ARA bersaing untuk enzim sama,” katanya.

Dalam fasa kedua kajian ini, kelompok kanak-kanak sama diuji dengan beberapa ujian kepintaran ke atas kanak-kanak berusia tiga hingga enam tahun.

“Kanak-kanak menerima pemakanan tambahan DHA menunjukkan perkembangan cepat untuk aktiviti terperinci, termasuk diskriminasi corak, peraturan pembelajaran dan perencatan di antara usia tiga hingga lima tahun.

“Mereka juga menunjukkan prestasi lebih baik dalam dua ujian piawaian kepintaran yang digunakan secara meluas iaitu Ujian vokabulari Gambar Peabody pada usia lima tahun dan Skala Bijaksana Pra Sekolah Weschler pada usia enam tahun mengatasi kumpulan kawalan dalam semua bahagian darjah kecerdasan (IQ),” katanya.

Ketika lahir, otak berkembang sebanyak 100 billion neuron. Neuron pada ketika ini masih tidak matang dan kebanyakannya belum berhubung antara satu sama lain.
Tidak lama selepas kelahiran, otak bayi baru lahir mula membentuk trilion hubungan dan jaringan antara neuron dalam bilangan mega.

Trilion dipanggil ‘synapses’ sangat penting kerana ia mempengaruhi perkembangan penglihatan, pendengaran, deria hidu, pembelajaran pada tahap lebih tinggi.

“Synapses dibentuk oleh setiap neuron yang mempunyai serat berbentuk sesungut panjang dipanggil axon yang digunakan untuk menghantar mesej kepada neuron lain.

“Mesej dihantar sebagai isyarat elektrik dan diterima beribu-ribu serat pendek berbentuk seperti rambut dipanggil ‘dendrites’ yang juga dikeluarkan oleh neuron.

“Walaupun proses perkembangan otak bermula dengan gen, pemupukan perkembangan iaitu apa dialami kanak-kanak sekarang akan mengambil alih proses ini.

“Pengalaman ini mencetuskan aktiviti elektrik yang membolehkan otak mengembangkan hubungan dan membesar,” katanya.

Semakin banyak stimulasi atau rangsangan diterima oleh otak dalam pengalaman ini semakin banyak neuron akan berhubung, justeru membolehkan pembelajaran lebih baik dan meningkatkan kepintaran.

Pengalaman berulang kali akan membantu membina hubungan kekal di dalam otak. Mencecah usia lapan bulan, bayi normal dan dibesarkan dalam suasana persekitaran yang mempunyai stimulasi, selamat dan penuh kasih sayang akan mencetuskan 500 trilion hubungan.

“Ketika mencecah usia dua tahun, seorang bayi akan mempunyai 1,000 trillion hubungan. Walaupun hubungan ini terus terbentuk sepanjang hayat, mereka mencapai kepadatan paling tinggi iaitu 15,000 synapses untuk satu neuron.

“Struktur akar otak yang menyediakan asas untuk fungsi di masa depan, sebahagian besarnya siap dibentuk apabila berusia tiga tahun.

“Apabila tiba masa itu, asas untuk pemikiran, bahasa, kebolehan dan perlakuan dibentuk dan struktur dan bentuk otak mencapai 80 peratus sempurna,” katanya.


Oleh ZAITIE SATIBI dalam Harian Metro yang disiarkan pada : 2013/12/01

Dipetik dari artikel ini : http://www2.hmetro.com.my/articles/DHAtingkatfungsiotakbayi/MA/Article




Saya memilih Omega Guard Shaklee sebagai suplemen tambahan kepada anak saya, dari anak saya masih menyusu sehingga sekarang (masing-masing berumur 2 & 3 tahun). Anda bagaimana?


DAPATKAN OMEGA GUARD SHAKLEE ANDA HARI INI


Harga Omega Guard Shaklee ialah RM136.00 untuk harga retail. Dapatkan penjimatan sehingga 20% sekiranya anda mendaftar sebagai ahli dengan saya.

Satu botol mengandungi 90 capsul tahan sehingga 1 hingga 2 bulan untuk penggunaan seorang dewasa.
PERCUMA KONSULTASI SEUMUR HIDUP bagi pembeli produk Omega Guard dengan saya, jangan segan silu untuk hubungi saya.

Selamat mencuba

________________________________________________________________________

Atie Lazis
Sms|Whatsapp: +6019 7736540


*Saya merupakan pengedar sah Shaklee bagi kawasan Jalan Lembah, Bandar Seri Alam, Johor Bahru dan sekitarnya. Ready to Cash-On-Delivery ke pintu rumah anda & Pengeposan produk Shaklee ke seluruh Malaysia.

Tuesday, October 14, 2014

Ke Korea Kita (4) : Tips Menggunakan Stroller Di Seoul Korea

Kat sini saya nak share sikit la pada parents yang bercadang nak bawa stroller bagi anak kecil untuk berjalan di sekitar Seoul, Korea. Harap bermanfaat.

1. Kalau ada duit lebih, invest la pada stroller yang ringan, kecil dan handy macam Babyzen Yoyo ke. Senang sikit nak lipat, simpan, angkat jika laluan tu takde lift atau anak tetiber rajin nak berjalan. Agak leceh bila nak jaga anak yang tengah seronok nak berjalan sambil tangan kita kena handle satu stroller gabak. tapi saya & suami tak guna pun stroller mahal tu, kami pakai apa yang ada je. Jenis umbrella fold, brand halford dan combi. Redah jela.

2. Kepada yang rasa anak masing-masing ringan dan biasa wearing diorang, that is the best option berbanding stroller. Kami memilih stroller sebab anak kami memang kami tak larat dah nak dukung, dan mereka suka nak tidur dimana-mana ikut suka. Jadi agak payah kalau mereka mengadu penat, mengantuk dan nak tidur kalau takde stroller.

3. Menggunakan stroller a bit tricky untuk naik subway di Seoul. Kita takleh simply nak lalu memane exit, kena cari yang ada lift. Dan TAK SEMUA SUBWAY ADA EXIT YANG MENGGUNAKAN LIFT, terutamanya subway train lama seperti line 1. Untuk subway lama, diorang gunakan mesin lift tepi tangga macam kat KLCC tu, untuk kegunaan wheelchair sahaja. Bukan lift biasa. SETIAP ESCALATOR ADA PENGAHADANG UNTUK STROLLER. Yang ni memang kena bagitahu awal-awal. Sesetengah subway, kami terpaksa lipat stroller dan bawak anak-anak naik tangga/escalator. Lagi-lagi kami bawa 2 stroller, memang agak gigih angkat sorang satu, tapi nasib baik kami masih fit..hahaha. Itu wajib ok. Orang Korea payah nak jumpa yang gemuk, semua kuat jalan. Dari yang kecik semua sah diajar jalan kaki. Boleh kira dengan jari orang pakai stroller baby, yang ada pun dalam bangunan je. Untuk pengetahuan semua, LIFT EXIT SUBWAY HANYA UNTUK AHJUMMA & DISABLE PEOPLE...dan kami la join diorang. Saya tak jumpa pun parents bawa stroller naik train. Mungkin yang pakai stroller diorang tak guna train kot. Memasing pakai kereta maybe.

4. Amaran, subway train di Seoul pintu dia cepat gila tutup..dalam 30 seconds kot..hahahaha..pengalaman sungguh, 2 kali kami terpisah 2 disebabkan kisah pintu train. Pintu subway dia bukan cam lrt kita, terlanggar dia buka balik. Takde nak layan der, lambat ko naik next train la. Pertama kali, saya tak ingat di subway mana dah..saya, mil dan anak-anak dah masuk train, husband nak tolak stroller masuk kedalam train (agak payah sebab ada gap antara train dengan paltform). Stroller lepas, tapi dia tertinggal. Aniq boleh pulak lambai-lambai ayah dia dari dalam..hahaha..Nasib baik kami dah bincang dimana next stop. Jadi kami hanya perlu tunggu di perhentian yang dirancang. Kali kedua waktu tu hendak turun di satu station, tapi mil & aniq terlambat keluar. Terus suami bagi isyarat supaya turun di next station. Mil memang muka cuak nak nangis dah time tu. Husband naik train dan ambil mil di station selepas itu. Saya tunggu di station asal. Sila bincang dengan ahli rombongan/pasangan untuk turun di station mana, supaya lebih bersedia sekiranya berlaku perkara tak diingini macam kami. Kalau bawa anak-anak, sila pegang betul-betul tangan/dukung mereka kalau larat supaya boleh bergerak cepat & pantas. Lebih baik kalau dia stay je atas stroller, tapi paham-paham la anak kecil. Masuk je train, mula la nak turun stroller. Takkan nak biar je dia nangis dan menjerit kan. Adehhh..


Train kosong, tapi memang tak sempat nak duduk Laju dan cepat.

5. Sila naik train menggunakan pintu untuk disable people. Pintu masuk OKU macam kat lrt Malaysia. Sebab tempat macam tu, platform dia lebih rata dan sesuai untuk kita tolak stroller. Kemudian ada tempat khas ditepi pintu masuk untuk kita parking stroller kita. Kalau pintu masuk biasa (bukan untuk OKU), kita kena bersesak-sesak sikit untuk parking stroller. Agak payah sikit, dan nanti macam orang pandang slack..hehe..yang pasti ahjumma & pakcik-pakcik tua je suka tengok & tegur gelagat anak korang. Yang muda-muda macam orang Malaysia gak, jeling seh kalau anak kau wat bising gelak-gelak, lompat-lompat dalam train. Wat dek jela.

6. Pakai kasut selesa seperti kasut sukan atau sneakers. Ni mungkin sama je tips kepada semua pelancong yang berjalan menggunakan kaedah free & easy. Tak kira kemana pun anda berjalan, jangan berangan nak pakai kasut ladylike high heels bagai. Tapi pump shoes atau croc pun dah okay untuk kaum ibu.

7. Ada beberapa tempat seperti ke Namsan Tower yang anda kena naik bas, sila ambil bas yang agak kosong kalau anak-anak anda taknak turun dari stroller. Bas banyak lalu, selang 10 minit kalau tak silap. Dalam kes kami, time tu la anak-anak saya nak tidur. Tak boleh nak suruh mereka turun dan kita lipat stroller. Dah mengantuk sangat la tu. Kat apartment taknak tidur. Excited naik turun tangga. T_T

Panjat bukit Namsan Tower dengan 2 stroller...ibarat nak putus nyawa..huhu

Hahh, cuba tengok anak-anak saya..sedap mereka tidur time kami nak panjat bukit. Yang ni, kalau ambil pakej pelancongan pun still kena panjat bukit gak. Orang kurang upaya pun naik dibantu orang lain (ahli keluarga mereka). Tiada kenderaan awam/individu yang boleh naik. Kalau ada, dah kompem kami naik. Boleh imagine tak kalau nak kene dukung mereka. Tak sanggup nak oi..nasib baik bawak stroller.

**Untuk update (terima kasih kepada yang berkongsi, saya akui saya sendiri tak berapa banyak research waktu nak ke korea ni. Jadi saya termiss pasal Cable Car untuk menaiki Namsan Tower ni, mungkin cara itu lebih mudah dari cara kami. Rasanya saya sudah bertanya pendapat kawan-kawan saya yang menaiki cable car, beliau mencadangkan saya untuk menaiki bas berbanding cable car kerana selepas menaiki cable car kita mesti panjat beberapa anak tangga juga sebelum sampai ke kawasan menara. Wallahualam. Saya tak berapa pasti kebenarannya sebab saya tidak study pasal cable car. Anda boleh dapat tips menaiki cable car di sini atau di sini.. Atau anda boleh google dari blog-blog yang story pasal ni.

Itu jela setakat ni tips yang saya teringat untuk share, kalau ada yang saya terlupa dan ingat kembali. Saya akan update. Kalau ada apa-apa persoalan, boleh la tinggalkan komen. Saya akan cuba membantu jika saya tahu. Kalau ada sesiapa ada tips lain, boleh la kongsikan yer.

Sudilah tinggalkan komen atau jejak anda sekiranya anda rasa entri ini bermanfaat walaupun hanya dengan ucapan terima kasih. Terima kasih juga kepada anda kerana sudi membaca blog saya. :)

Monday, October 13, 2014

Ke Korea Kita (3): Penginapan Apartment Ala Homestay Di Korea

Saya nak minta maaf banyak-banyak kat pengunjung blog saya yang teruja nak baca kisah saya ke korea, tapi tak berapa informatif sebab banyak hutang cerita yang tertangguh..hehe

Ok lah, post kali ni saya nak cerita dengan lebih lanjut pasal apartment tempat kami menginap di Korea. Apartment ni saya survey dan sewa melalui website Airbnb, pembayaran dan deposit bergantung kepada pemilik apartment dan bayaran yang dikenakan juga adalah mengikut tetapan yang tertera pada website tersebut. Untuk apartment yang kami pilih ini, harga anda boleh lihat pada resit yang saya sertakan di bawah. Nilai dalam Euro untuk 4 hari 3 malam, convert la sendiri untuk nilai matawang terkini.

Kelengkapan rumah seperti toiletries, sabun basuh, towel dan wifi bergantung kepada owner rumah itu sendiri. Macam kita sewa homestay kat Malaysia la juga kan. Apa owner tu nak bagi, ikut suka dia la kan. Oh ya, rumah kami ni takde rice cooker, jadi kami masak je manual guna periuk biasa. Jangan lupa bawak sabun tahirah untuk samak menyamak peralatan dapur sebelum digunakan. ;)

Incik asben saya kata, alang-alang dah ke korea, nak gak rasa camne dok ala korean, ewahh. Tapi taknak version rumah lama pintu kayu tidur atas lantai tu. Feeling modern sket la. Terpengaruh movie korean kat One HD la ni..hihi. Tu incik asben saya la kate, takpe..dia bayar kan. Sebenarnya banyak lagi pilihan apartment lain. Anda boleh memilih mengikut bajet yang bersesuaian. Selamat mencuci mata kat website tu yer. Seronok sungguh pilih-pilih tempat penginapan sambil click-click masuk wishlist. Berangan kan free :p



Apartment kami betul-betul 5 minit berjalan kaki ke istana Gyeongbukgung. Betul-betul terletak di bersebelah dengan bangunan polis kerajaan, dan satu blok di belakang Gwanghamun Square. 1 minit berjalan kaki ke Subway station Gwanghamun (Line 5). Sangat dekat tetapi tenang. Tiada terdengar langsung kebisingan bandar. Sangat selamat dan selesa. Cuma bagi mereka yang ingin mencari tempat makanan halal, tempat ini mungkin tiada kemudahan sebegitu. Anda kene memilih tempat di kejiranan Itaewon kerana di sana ada masjid dan tempat makanan halal. Kami memang merancang untuk masak sendiri sepanjang berada di sana. Cuma ada sekali makan di Muree Muslim Food di Itaewon, anda boleh rujuk entri bagaimana untuk pergi ke restoren ini disini. Saya tak sempat nak ambil gambar sebab paham2 la, berjalan sambil menolak 2 stroller bukan keje mudah. Lebih-lebih lagi dikawasan berbukit di Itaewon. Jangankan nak pegang kamera, pegang handphone pun tak sempat..huhu

Ok, ni gambar ni diambil masa memula masuk ke dalam apartment..excited sungguh anak-anak dapat bilik bertangga, nasib baik anak-anak saya memang pakar naik turun tangga rumah..ibu ayah nye pun teruja sama. Cuma cover2 je, maklumla..ada mak mertua..hihi

Dok turun naik tangga, tapi kena beware sikit sebab tangga agak curam
  
Ni kawasan tempat tidur kami anak beranak

Ni pandangan dari atas tangga, bawah tu katil tempat tidur mil..
bilik sepah sikit..biasalah ada kanak-kanak aktif.

Kami tak ambil pula gambar dapur, toilet dan wardrobe. Tapi anda boleh refer gambar penuh bilik di website. Kami sampai di apartment dalam pukul5-6 petang. Kat sana dah nak macam maghrib. So kami cepat-cepat menyelesaikan solat zohor & asar. Waktu di korea awal 1 jam dari Malaysia, jadi takdela 'jet lag' sangat. Malam tu kami makan lauk yang kami tapau waktu dalam flight AA sebelum tu. Sebab kami order 2 set makanan. Jadi satu set tu memang untuk makan malam kami.

Malam tu lepas dah siap-siap mandi, incik asben ajak kami keluar jalan. Nak tengok-tengok persekitaran bandar dan survey-survey jalan untuk ke subway. Kami tak naik subway pun malam tu. Sempat juga la kami berjalan di Gwanghamun Square sehingga ke Cheonggyechon Stream.


Ada gerai jual juice, Incik asben & mil ambil orange juice, saya pilih pisang 

Satu cawan tu KRW3000 = RM9..nak rasa nye pasal..huhu

Cheonggyechon Stream

Pancuran air & menara siput
Sebenarnya, incik asben ajak saya cari tempat makan macam kak kiah cerita kat blog beliau disini. Tapi sebab dah malam, then kami baru je pestime sampai..tak jumpa plak exit subway yang dia explain tu..adehh, takde rezeki..next time insyallah..ehh.. :p

Kami tak turun kebawah kawasan di sepanjang sungai disebabkan ada jalan-jalan yang agak berbatu dan tak sesuai untuk stroller lalu. Lagipun takde apa sangat, tempat bercengkerama pasangan muda mudi korean je. 

Dan tiba-tiba kami dah di shoplot Myeongdong..ekk, kami main jalan je..time nak balik baru perasan jauhnye kami jalan..huhu..tapi semua shoplot dah tutup, waktu tu dah dekat pukul10pm..sempat juga kami masuk satu kedai eksesori dan beli barang souvenir sikit. Nasib baik saya bukan gila makeup korea, so saya tak kesah sangat pun untuk bershopping kat tempat ni.

Masing-masing tertido, syok naik stroller

Saya beli wallet untuk diri sendiri dan mak..murah je..yang lelong2 je..
hati-hati dengan kulit pig tau..hehe

Kedai yang dah tutup

Pashmina pun ada jual..hehe


Selepas tu kami pun balik ke apartment, jalan kaki ok..haha..tempat sejuk tak rasa penat sangat. Sampai di apartment lebih kurang 12.30pm..banyak gak terserempak dengan warga korea yang mabuk-mabuk..tapi mereka tidak mengganggu kami..banyak juga polis di kawasan apartment kami disebabkan ada embassy dan kawasan polis.

Saya rasa, mesti orang korea tu kompius kenapa ada yang bawak anak-anak kecil lagi memalam ni. Kami buat macam kat Malaysia pula kan, selamba je berjalan malam-malam..hihi..Ok la, cukup la sampai sini. Nanti kita sambung lagi post yang berlabel 4ATrip2Korea yer.


Thursday, October 9, 2014

Tips Membanyakkan Susu Ibu

Tahukah anda Konsep Supply And Demand?

Bila ada permintaan, baru ada penyediaan. Sama juga macam cara nak memperbanyakkan susu ibu. Makin kita beri anak kita minum atau ransang pengeluaran susu melalui pump (bagi yang tidak melaksanakan penyusuan secara terus), ia akan membanyakkan susu ibu. Its the power of giving! ;)

Bagi ibu yang tidak bekerja mungkin tidak punya banyak masalah untuk memastikan kekerapan penyusuan namun bagi ibu yang bekerjaya serta ibu yang exclusively pumping memerlukan disiplin yang ketat dalam jadual pengepaman.

KEKERAPAN MENYUSU AKAN MENGHASILKAN LEBIH BANYAK SUSU.


Maka bagi ibu2 yang mengepam pastikan kalian punya jadual mengepam yang tetap dan disiplin. Makanlah dengan banyak hatta ditambah dengan supplement tetapi jika proses stimulasi (melalui hisapan ataupun mengepam) tidak berlaku maka ransangan untuk badan menghasilkan susu dengan banyak tidak akan berlaku. BAGI YANG BERKERJA, WAJIB MENGE'PUMP SUSU DENGAN KONSISTEN, sangat membantu dalam pengeluaran susu yg stabil.

Banyak juga makanan penambah susu ibu yang berada di pasaran sekarang, tetapi semua ini tidak akan mendatangkan hasil yang positif sekiranya konsep utama ini tidak dipatuhi. Antara milk booster favorite saya ialah ESP Shaklee. Anda pula bagaimana?

Happy breastfeeding!

Wednesday, October 8, 2014

Resepi Mak: Rendang Ayam Simple

Alkisahnya emak saya boleh demam pula lepas majlis persaraan ayah jumaat lalu. Gara-gara naik kereta antik takde bumbung pada waktu panas terik..huhu..kesian mak.

Selalunya, kalau pulang bercuti ke kampung, saya selalu mengelat untuk masak. Ambil kesempatan keluar berjalan kebandar Melaka. Tinggal lah adik perempuan ku, najwa dan mak memasak dibantu bibik. (takpela berjalan kan, dah bagi mak helper..hihi :p ). Tapi sabtu pagi haritu memang tak boleh ngelak dah, mak demam so nak tak nak terpaksa keluar dari comfort zone saya yang selama ni ngelak masak untuk raya.

Yang lebih malang lagi, saya memang TAK PERNAH MASAK RENDANG atau lauk raya yang lain sepanjang umur dah 29 tahun ni. Selama ni kalau tolong kat dapur pun, tolong selit-selit je..potong itu ini, basuh itu ini, gaul itu ini..gitula saya. Kalau tanya resepi, memang kelaut. Lebih-lebih lagi memang tak pernah tulis dan berguru betul-betul dengan mak apa bahan-bahan dan kekdah nak masak nya. Nangis weh. Nasib baik mak masih ada lagi...kalau mak dah takde lagi haru saya nangis..huhuhuk T_T

Ok la, tu jela kisah syahdu saya raya korban tahun ni. Berkorban dalam erti kata sebenar keluar dari zon selesa saya yang selama ini malas nak masak dan selalu menggunakan alasan tak reti masak untuk mengelak dari kene masak.

Hadap mak yang terbaring dalam bilik, sambil menahan telinga kene bebel dengan ayah sebab satu ape habuk nak masak rendang pun tak tahu..haha..hadoiii..memori sungguh!

BAHAN-BAHAN


  1. 2 ekor ayam
  2. 15 ulas bawang merah
  3. 10 ulas bawang putih
  4. 5 batang serai
  5. 2 helai daun kunyit
  6. 2 inci halia
  7. 2 inci lengkuas
  8. 1 inci kunyit
  9. 1 kg/l santan
  10. 2 helai daun limau purut
  11. kerisik
  12. garam
  13. kayu manis
  14. bunga lawang
  15. Cili padi ikut suka
CARA-CARA

Penyediaan
  1. Siang & basuh bahan 1
  2. Blend semua bahan 2, 3, 4, 6, 7, 8 & 15
  3. Tinggal kan 2 batang serai untuk dihiris, hiris skali bahan 5 & 10
Cara masak
  1. Lebur je semua dalam kuali bahan yang telah di blend (tanpa minyak)
  2. Masuk sekali santan dan kacau hingga mendidih
  3. Masukkan ayam setelah kuah mendidih (masuk lambat sebab taknak bagi ayam hancur)
  4. Masukkan kerisik dalam 4/5 sudu, bahan 13, 14 (ikut suka) dan taburkan bahan-bahan yang telah dihiris
  5. Gaul sehingga kering (ikut memasing nak banyak kuah atau sedikit), jangan sampai ayam tinggal tulang. Jaga masakkan jangan sampai hangus di tengah.
  6. Garam secukup rasa
  7. Done, Siap!

Lorrr, itu je cara nak masak rendang. Senang gak rupenyer..huhuhu..tula, takut sangat nak try selama ni. Alhamdulillah, selesai satu ilmu telah belajar. Komen dari adik rendang kurang garam. Incik suami kata ok, tapi bila balik kampung & makan rendang nenek saya dia kata tu lagi sedap -_-'..haha..takpela, 1st try beb. At least jadi gak kan. Takdela takleh makan, cery bery atau tak sedap lansung.

Ok la, belanja gambar satu. Bukti beb! ;)



Tuesday, October 7, 2014

Kekurangan Protein Ketika Mengandung

TAHUKAH ANDA?

Kekurangan protein boleh menyebabkan kekurangan air ketuban dan darah serta merencatkan perkembangan rahim, plasenta (uri) dan perkembangan sel-sel badan bayi kerana protein adalah komponen utama dalam pembentukan sel.

Kekurangan protein juga dikaitkan dengan peningkatan risiko ‘pre-eclampsia’. ‘Pre-eclampsia’ adalah masalah kesihatan di mana ibu hamil mengalami tekanan darah yang terlalu tinggi dan kehadiran protein di dalam air kencing.

Terdapat pelbagai faktor yang membawa kepada pre-eclampsia tetapi penyelesaiannya hanyalah satu iaitu bersalin sama ada secara ‘induce’ atau ‘Cesarean’. Jika tidak, ibu dan bayi berdepan dengan risiko kematian. ‘Pre-eclampsia’ juga boleh terjadi akibat kekurangan asid lemak omega-3, vitamin D, kalsium, dan magnesium. 


Saya pilih protein ESP sebagai pelengkap protein harian saya. Anda bagaimana? :)

DAPATKAN ESP PADA HARGA PROMOSI OKTOBER 2014. Jimat sehingga 25%. Jangan lepaskan peluang!



Harga ESP (Soy Isolate Powder) Shaklee ialah RM150.00 untuk harga retail.
Satu canister tahan sehingga 1 hingga 2 bulan untuk penggunaan seorang dewasa.
PERCUMA KONSULTASI SEUMUR HIDUP bagi pembeli produk ESP dengan saya, jangan segan silu untuk hubungi saya.
Selamat mencuba

________________________________________________________________________

Atie Lazis
Sms|Whatsapp: +6019 7736540



*Saya merupakan pengedar sah Shaklee bagi kawasan Jalan Lembah, Bandar Seri Alam, Johor Bahru dan sekitarnya. Ready to Cash-On-Delivery ke pintu rumah anda & Pengeposan produk Shaklee ke seluruh Malaysia.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...