"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;
aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;
aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;
dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Tuesday, May 27, 2014

Ke Korea Kita (1)

Alhamdulillah...

Baru berpeluang berkongsi dengan pembaca sedikit sebanyak pengalaman kami sekeluarga ke Korea Selatan..Pengalaman kami mungkin agak berbeza dengan blogger yang lain kerana saya bercuti bersama suami, mak mertua dan 2 kanak-kanak kecil 3 & 2 tahun yang menggunakan 2 stroller untuk berjalan di sekitar Seoul tanpa menggunakan 'travel agent'. Hanya free and easy. Kami telah berjaya melakukannya, anda juga pasti boleh!

Dijadikan cerita masa bulan Mac lalu, tiba-tiba incik hasben kita soh tempa tiket flight ke korea untuk 9 hingga 13 Mei yang lalu. Masa tu saya tanya gak, apsal korea? Incik asben cakap saja nak bawak jalan tempat yang dekat dalam tempoh yang pendek. Sebab incik asben susah nak dapat cuti. Kebetulan 13hb tu cuti wesak, so incik asben hanya perlu ambil cuti 3 hari je iaitu 9hb (jumaat), 10hb (sabtu) dan 12hb(isnin).

Disebabkan percutian kami yang tidak dapat dirancang lebih awal, jadi dapatlah kami tiket airasia yang tak berapa nak jimat, dalam lingkungan 1k untuk seorang. Kanak-kanak pun dikira sama sebab mereka bukan infant, dah lebih 2 tahun kan. Masing-masing dapat seat, jadi harga tiket sama je. Untuk baggage, incik suami ambil 25kg, saya dan mil masing-masing 20kg. Hihi..berat tak beg kami? macam nak bercuti seminggu.. huhu..tapi memang penuh pun baggage, sebab kami bawa makanan sediri dari sini. Masak lauk Brahim je..hehe..separuh bag incik asben yang 25kg tu memang makanan je penuh. Kami dah jimat duit makan disitu, jadi boleh la perabih untuk soping kn..haha ;)

Separuh pampers, separuh brahims & beras..

Sebelum pergi, saya dah buat homework pasal Korea dan tempat-tempat yang saya boleh pergi disekitar Seoul dalam tempoh 4 hari. Alhamdulillah banyak juga perkongsian yang saya di dapat di blog cikgu fir disini. Saya turut whatsapp personal dengan dia untuk bertanya pelbagai soalan. Saya juga turut meminta pandangan kawan sekolah yang pernah belajar disana. Pada mulanya, saya bercadang untuk mengambil pemandu pelancong yang terdiri dari pelajar Malaysia di Korea, tetapi untuk pakej siap penginapan dan pengangkutan agak mahal harganya. Jejak RM1900..dan untuk perkhidmatan pemandu pelancong sahaja, RM500 untuk sehari. (Ini berdasarkan tawaran yang saya dapat, mungkin anda boleh dapat yang lebih murah). Setelah bertanya pelbagai pendapat, kawan saya meyakinkan saya boleh berjalan sendiri sahaja tanpa pemandu pelancong. Saya turut berasa yakin sebab dah banyak blog yang saya baca hanya berjalan sendiri ketika berada disana (perempuan pun ada tau) macam akak ni. Boleh survive la orang kata walau tak reti cakap korea...huhu


Aqeela tidur, Aniq berjaga...kami tengah singgah surau untuk solat subuh
Kebetulan pula penerbangan kami pada 9hb Mei yang lalu adalah di KLIA2, hari pertama KLIA2 dibuka. Penerbangan kami adalah pada pukul 8 pagi, jadi seawal pukul 5 pagi kami dah terpacak kat KLIA2 tu. Nasib baik kami minta pertolongan pakngah saya yang berada di kajang untuk hantar kami ke sana. Kereta pun kami tumpang di rumahnya. KLIA2 agak besar, kami berjalan hampir 45 minit untuk sampai ke flight kami yang berada di pintu P10. Kami menunaikan solat di surau di balai menunggu. Aqeela dah selamat tidur sebelum kami naik ke kapal terbang. Aniq je masih segar walaupun malam sebelumnya mereka memang tidak tidur sebab teruja nak berjalan dan berjumpa ayah mereka.

Masa di tempat pemeriksaan barang

Rasa bersyukur sangat dapat naik di KLIA 2 sebab kami menggunakan 2 stroller, agak leceh juga nak naik flight guna tangga macam di LCCT. Di KLIA 2 ada aero-bridge, so kami dapat tolak aniq dan aqeela yang tengah tidur sampai ke pintu pesawat. Siap dapat laluan express lagi sebab kami membawa stroller. Untuk pengetahuan, stroller tidak dikenakan charge dan tidak termasuk dalam berat baggage yang kita beli ketika beli tiket Air Asia.

Aniq excited sungguh dapat tengok 'endeplain' (aeroplane)

Sebelum kapal terbang berlepas & aniq pun sama pengsan..huhu

Ngantuk sangat aqeela..lepas 3 jam dalam flight baru bangun

Pengalaman pertama saya & incik asben & anak-anak naik kapal terbang

Sampai di Incheon Airport

Penerbangan kami ditunda ke pukul9 pagi..kami sampai disana dalam pukul 3 petang (jam tangan saya). Jadi waktu tempatan adalah pukul 4 petang kerana Korea cepat 1 jam dari Malaysia. Sampai disana, incik asben terus beli T-Money untuk bayaran tambang pengangkutan awam di Korea. Kemudian kami memilih untuk menaiki teksi ke tempat penginapan di Seoul kerana beg kami yang agak besar beserta 2 stroller agak menyukarkan kami untuk menaiki train atau bas ke Seoul. Tambang teksi dari Incheon Airport ke Seoul adalah KRW 90000. Perjalanan mengambil masa dalam 45 minit hingga 1 jam. Saya akan sambung kisah penginapan & perjalanan kami ke Korea dalam post seterusnya dengan label 4ATrip2Korea ...stay tuned guys ;)No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...