"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;
aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;
aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;
dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Wednesday, May 18, 2011

Rezeki Selepas Kahwin Itu PASTI!

Wahh..topic nk bold..*lempang lelaju kang*
btul korang..direct jer I tulih tajuk cenggitu..
bukan iktibar dari kisah rasul junjungan
tapi dari pengalaman sendiri..
meh sini nk story..(takde niat nk riak sikit pon)
just nk kongsi..
hope dapat jadi kenangan sendiri dikemudian hari

Lagi sepuluh hari genap perkahwinan I ngn chenta hati setahun
ALHAMDULILLAH...
dari sekecil kecil bende smpai sebesar besar rezeki Allah dh beri
semua I akan kumpul dalam ingatan buat muhasabah diri
rezeki Allah beri tak penah putus..
walaupun hambanya ini kadang-kadang lari
dari landasan yang hakiki

Kalau korang nak tau..(even parents I pn tak tau nih..huhu)
masa majlis kahwin I last year..encik hubby terus berhenti kerja
kerjanya time tu sub-contractor kt MMHE jer..nk cuti kahwin pn berkira..
susah sket nk mntk cuti..cuti lebih sket kompem kne benti..
mkn gaji hari..kwsp pn tade..percayalah..sbb nk kahwin punye psal,terus la dier resign keje
sadis ek cenggitu..huhu
So..time tu bergantung la kami dgn duit gaji I je..
lepas la mkn 2org ngn sewa rumah..nasib baik encik hubby dh beli set blk tdo sebelum ktorg kawin
sbb i sewa rumah nih sorang2 sebulan sebelum majlis ktorg..
kalau tak mau tdo tilam bujang jer alas comforter mahal(adiah kawin)..huhu
dengan hadiah kawin yg mostly brg dapur..dpt gak la berisi perut nih dengan masakkan yg ala kadar
mmg takde apa pn kt umah bujang nih..saving I mmg takdelah,bru kerja 2bln kot..sume dh perabih kt hantaran n persiapan kawin..encik hubby pn sama..saving zero terus..hantaran I pn bukan nye dpt kt I blk..parents I ambil semua utk cover duit kenduri la..(dh I pn majlis sesen tak kluar..so,I tak kesah la..huhu)
kiranya we all start from zero tau!..yilekk..
duit salam kaut(org perak panggil utk duit yg dapat time bersanding kt pelamin) wt beli meja mkn kt ikea harga RM199..ngn meja dapur gas..tu jela harta kitorang
tv plak encik hubby amik tv lama besar gedabak dr rumah dier(even now,we still pkai tv nih)
tp barang dapur mmg tiptop la..sume adiah kawin
dr microwave smpai ke periuk belanga sume cukup lengkap(thanks kawan2 utk hadiah kalian)

Dekat 2bulan lebih la encik hubby jd suri rumah sepenuh masa..mmg masa tuh ada la sket pressure kt bini nyer nih..tp alhamdulillah, tak penah la ktorg berlapar tak mkn..kn Allah dh janji..rezeki tu tetap ada.. ;)
akhirnya encik hubby dpt kerja main worker kt MMHE..dr pkai baju merah dh tuka kaler biru..
dh upgrade la maksudnya..gaji pn lebih baik dr sebelumnya..
time tu baru la dpt beli brg rumah sikit2..
ada la sofa, fridge ngn mesin basuh..bende2 basic yang wajib kne ada kn..
we all tak pilih fridge atau mesin basuh yg kecil(bukan sbb nk bangga ek)..
tp sbb pikir long term..nanti kene upgrade jugak..so,beli yang sederhana adalah pilihan terbaik
(bukan lah fridge gedabak 2 pintu dan mesin basuh 15kg okey..)

Pas i confirm pregnant..we all dh start panggil rezeki anak kn..
masa nih cm obvious la..encik hubby yg handphonenya tak berapa ok(asik mampus jer) dpt hp ganti..dier tak beli pn..kawan nye bagi sbb kemera dh rosak..tp bila encik hubby gi betulkan, ok dh la..pastu bleh plak dpt beli xbox half price..ada org tolak..dan set golf for free dr pakteh I..
nmpk cm pelik2 jer bende yg encik hubby dpt kn..tula psal..mmg I pregnant..tp dier yg mengidam memacam..kunun nk mengisi masa lapang selain memancing(kn I preggy,so dier tak bleh g mancing)..hurm,skang tersadai jer bende2 tuh..hobi dier time i pregnant jer..dh bersalin nih,tak nak plak main..macam2~

Tu yang bende simple2 la..for me, a big move dgn kereta baru..kereta lama hanya pinjaman..
dh bagi adik pakai la..nama pn pinjam dr mak ayah..tp bukan dpt big car la..
cume kereta kecil yang mampu..alhamdulillah..janji dpt angkut kami anak beranak balik kampung..duit minyak pun takdelah terasa sgt sbb pkai kereta kecik..yela, nama pn baru nk mulakan keluarga..kereta encik hubby still ada..tp pemakan minyak satria nya tuh..tak larat nk blk kg ngn keta tu..

Tahun 2010 juga we all dpt berjumpa dengan sebuah rumah idaman hati..
Buat masa nih lom siap lagi la..progress dlm 50% kata pemaju..mmg tarikh awl dapat masuk pn awal 2012..harap dpt masuk lebih awal..yela,dpt jimat sket..sbb encik hubby dah start bayar housing loan..so,agak rugi la kne bayar sewa rumah sekali..nanti dh masuk rumah yg lebih selesa..jemput la semua ke jb ek..penginapan percuma ;)

Kami ambil langkah besar ini sbb harga rumah yang semakin meningkat dr setahun ke setahun..lebih2 lagi area jb ni kn..pemaju pn ada ckp..harga rumah di jb tinggi sbb pemaju target singapore buyer..singaporean hanya boleh beli rumah lebih 500k..so that..teres sederhana biasa paling koman pn dh smpai 400k (tgk land area)..sbb corner lot diorg nk naikkan smpai 500k..ni berdasarkn apa yg pemaju I ckp la..

So, since our gov dh buat SRP(skim rumah pertamaku)..cecepat la kawan2 semua tangkap memane rumah yg berkenan di hati..beli pada usia muda ni bagus..dan go for professional banker yang sanggup terangkan kt korang satu2 psal housing loan yang macam-macam jenis skarang nih..kalau nk pergi semua bank pun..go on..lantak la banker tu nk kate kite slow ke..study betul-betul..be wiser ;)

Ingat..kereta itu liabiliti..rumah itu aset! :)

Back at my hometown..encik hubby ade la wt projek sket ngn ayah I..untuk bekalan masa depan..tapi makan masa bertahun la jugak hasilnya..takpe,orang tua2 kata tak rugi kalau berbudi pada tanah kn..insyallah kalau rezeki ada dan umur panjang,dpt la sama-sama merasa..

Baru tadi encik hubby dapat mesej dr ejen nya tentang interview yang dihadirinya baru-baru ni berjaya..company baru sedang dalam proses menyediakan surat hitam putih..semoga encik hubby berjaya tukar ke company o&g idaman hati dier since dier blaja dulu..amin..happy sangat bila impian encik hubby tertunai..walaupn isterinya bakal kene tinggal..tp,takpa..isteri nya tough! Huargghh..sob..sob (cdeh tau sbnrnye..Allah je tahu)

Tu jelah kot nk story..ampun la kalau bosan yer..lebih mcm luahan perasaan je nih..tak tau la cmne nk cope with life bila encik hubby jauh nanti..kalau tade aral melintang,mungkin perancangan nk smbung belajar akan mula sem baru nanti..mnta dipermudahkan semua ya kawan2..

Hurmm..nasib baik ader pengarang jantung aniq jadi peneman di kala sunyi..hadapi hidup dengan sabar..the best is yet to come, insyallah..

Cantik jer Allah dah aturkan perjalanan untuk kita kn..walaupun baru setahun umur perkahwinan kami, tapi banyak dah rezeki yang Allah limpahi..betul la apa yang di janji..

Rase2 kalo we all belum kawin nih..bleh ke smpai sejauh ini?..wallahualam.


Marry those among you who are single, or the virtuous ones among yourselves, male or female: if they are in poverty, Allah will give them means out of His grace: for Allah encompasseth all, and he knoweth all things. (An-Nur :32)

5 comments:

efanina said...

Rezeki kahwin...Rezeki Aniq jugak....hehe..

Aniq, bilekah kite boleh berjumpe, kakak nak bawak jalan2...ecewah **kakak???...haha

atie lazis said...

Efa

Yelah 'kakak' efa,bile la kite nk jumpe kn..nama jer dok jb,tp nk jmpa pn pyah..tnggu majlis kawin ko kot..hehe

efanina said...

muahaha...tu la...kaming sun...jangan tak mai...

.Najihah A. said...

Agree! Bila dah kawin ada je rezekinya.

Nanti aku nak wat entri respon dari entri ko boley??

atie lazis said...

Gha,

Rezeki anak lagi la bnyk...Insyallah
Bleh jer..wt la..leh baca kisah ko plak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...