"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan;
aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan;
aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil;
dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Thursday, December 19, 2013

HomeSweetHome : Kitchen Cabinet di Johor Bahru

Harini nak kongsi pengalaman wt dry kitchen guna khidmat Dewani Design..sebenarnya saya dan suami belum cukup budget pun nk buat dry kitchen ni, tapi waktu kami pergi ke Persada Johor yg kebetulan waktu tu ada HomeFair (sebenarnya selalu je fair ni)..encik husband boleh plak terpengaruh dengan show unit kitchen cabinet kt booth Dewani, tanpa rela terpaksa dia keluarkan sikit down payment kengkunun nk booking la..

Ada beberapa purnama gak la untuk setelkan sketch gambar dan finalize design cmne yg encik husband nk..so, sempat la kumpul budget utk kc ni..sbnrnye simple je designnye, tapi disebabkan incik suami kerja kt laut, so it takes time to proceed.

Untuk material..hurmm..hurmmm..haha..sbnrnye, saya mmg tak cmpur hal kc ni..mmg seratus peratus keputusan encik husband..sket pn dia x tanye pendapat saya ..dari start designer dtg rumah sampai la keputusan muktamad telah ditetapkan, saya mmg tak cmpur lansung, incik husband lg mahir bab2 ni, so kita bg kt dia jela handle..huhu T_T. Kesimpulannye..saya pn xleh nk story material ape sbnrnye yg digunakan..hehe :p

Yg saya tau lemarinye guna plywood kot..kayu yang dicompress gitu..ehh, yeker..btul kot solid wood (husband sy dh baca blog ni dan dia dh betulkan..hihi..maluu)..hahaha..Pintu nye mcm plstik tebal gitu..mungkin dalamnya kayu, dibalut plastik..formeca ke..ntah.... dan permukaan tabletop tu kami guna solid surface..material apa masih tidak tahu..yg saya tahu..kaler hitam de kilat2 kecik2 tu.

Incik husband mintak buat lampu bawah kabinet, sbb dapur kering kami ni di tengah-tengah rumah, so agak gelap sebab tiada sumber pengcahayaan dari luar. Incik husband juga request nk buat kabinet bahagian atas tinggi smpai cornice terus, sbb taknak berhabuk atas cabinet tu..dia tahu saya pn tak berapa nk rajin bersihkan ruang atas yg tinggi..tu jela..quotation harga tidak termasuk sink dan oven sume..kabinet shj.


Pemunggahan barang-barang

Sebelum pemasangan kabinet
Sesi pemasangan
Pintu Almari belum dipasang

Hampir 80%, selebihnya tinggal tabletop & sinki
Done..Alhamdulillah
I like the end result..simple dan memenuhi kehendak hati..untuk harga rasanya sy taknak share kt sini la, takut plak org salah anggap nanti..tp yang pasti price range buat kitchen cabinet kt jb ni agak mahal berbanding dengan kitchen cabinet negeri lain yang saya survey2, saya pn tak sure sbb material ktorg or sbb ktorg dok kt jb, which is semua mahal!..huhu, nasib badan..

Saya nk rate diorg nye service dlm 8/10...pd saya la..pd husband saya , saya xtau..sbb dier lg fussy..tp org2 dewani ni mmg dtg bnyk kali gak la...sbb husband saya bnyk x puas hati psal silicon yg letak2 kt celah2 in between kabinet ngn dinding...Semua celah dan sudut dia akan check..QC ler katekan..dier xnk bg chance pape jenis serangga kecil untuk keluar masuk cecelah kabinet. Then dier check gak semua softclose pintu lemari tu..dh pueh hati bru dier wt final payment. Tu jela nk story. Kbai

 P/s: Ape2 nk tnye, pm kite k ;)

5 comments:

Rus Arlina said...

nice sangat .cantik teringin nk buat kc,tp sy still menyewa lagi..
between. jemput singgah ke blog saya.
http://arlinasuha.blogspot.com

atie lazis said...

Alhamdulillah, ada rezeki lebih sikit..insyallah awk pun boleh buat lebih cantik dari kc ni. :)

sai said...

boleh pm harga tak?sebab tengah survey harga kc ni...umah di bandar dato'onn...kalau boleh bagi contact no pon ok...

Shah Imri said...

Salam..boleh bg contact dekat sy??tq

atie lazis said...

Maaf kerana saya dah lama tak bukak blog...baru terbaca komen Cik Pn. Sai & Tn. Shah Imri.

Saya dah takde contact number staff yang berurusan dengan kami tu..tapi boleh lawat website company mereka di http://www.dewani-id.com/ dan no yang tertera pada website mereka adalah +607-2391828 & +607-2391829.

Harap bermanfaat. Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...